“GÜZEL SEMTTE, GÜZEL EDEBİYAT, GÜZEL KAHVE EŞLİĞİNDE!”
13.12.2021 tarihini hayatımızın keyifli günler hanesine kaydettik bugün. Sağım solum önüm arkam kitap, havada mis gibi kahve kokusu, kulağımda geleceğe dair umudu, hayallerini ve yeni projelerini anlatan Erhan Nailoğlu’nun sesi. Evet, bilenler bilir! Nail Kitabevi’ndeydim bugün. Sahibi, kurucusu Erhan Nailoğlu ve güzel eşi Seher Nailoğlu ile tanışma sohbet etme şansım oldu, ne mutlu bana ki…
Önce geçmişten sevgiyle hatırladığım pek çok anı, geçit töreni yaptı beynimde. Yok; Nail Kitabevi’yle ilgili anılar değil ama onun simgelediği güzelliklerle ilgili anılar. Benim gibi, küçük bir yerde büyümüş ve küçük, güzel bir kitabevi sayesinde başka dünyalara açılmayı öğrenmiş biriyseniz neyden bahsettiğimi çok daha iyi anlayabilirsiniz.
İşte tam da bu nedenledir ki bunca seveni, beğeneni, takip edeni, ziyaretçisi, müdavimi vardır Nail Kitabevi’nin. Yaşam, bu olağanüstü şehirde kendisine yetişilmez bir hızda ve delicesine akıp giderken bu kitabevi, sanki bu şehrin hızından haberdar değilmiş gibi, sanki çağın gerektirdiği teknoloji çılgınlığının farkında değilmiş gibi, sanki herkes iş, para, başarı peşinde değilmiş gibi, sanki 21. yüzyılda değil de hala inşa edildiği 19. yüzyıldaymış gibi sakin, huzurlu, keyifli durur öylece. O durur da dışarıda dünya akmaya devam edermiş gibi hissettirir insana. O sevimli cumbasında oturup da penceresinden dışarıyı izlemeye başladınız mı, çok sevdiğim bir yazarın dediği gibi “Hızla akan dünyanın içinde yavaşlamış olmak huzur verir.” Nail Kitabevi ile ilgili okuyacağınız tüm yazılar tek bir kelimede ortaklaşır. Huzur! Demek ki bu binayla metruk bir haldeyken karşılaştığında içinde canlanan çocukluk düşünü layığıyla gerçekleştirebilmiş Erhan Bey. Çünkü o düşü şöyle ifade ediyor: Burası butik bir kitabevi olmalı, içinde keyifli bir kafe olmalı ve kitapseverler kahve kokusu içinde kitaplarını dış dünyadan koparak okumalı.
İcadiye Caddesi ve Bereketli Sokak’ın kesiştiği köşededir Nail Kitabevi. Kuzguncuk’un göbeğinde sanki. Tıpkı hemen yanı başındaki çınar ağacı gibi o da kök salmıştır buraya. Organik bağları vardır; görünmeyen bağlarla bağlıdır bulunduğu semte ve insanına. Yıllara meydan okurcasına dimdik durur. Karşısına geçip baktığınızda hem heybetli hem de zarif bir yapıyla karşılaşırsınız. Eee! Osmanlı saray ve kamu binalarının mimarı Balyan ailesinin baş mimarının elinden çıkmak da az şey değil, elbette belli edecek kendisini. Hem kitabevi hem yayınevi hem kafe olma özelliğini son derece etkin bir biçimde sürdürmektedir. Sınırlı alanda son derece işlevli bir kültür-sanat mekanı oluşturmayı başarmış Erhan Nailoğlu. Ve güler yüzlü eşi Seher Hanım da işlerin yolunda gitmesinde çok büyük katkı sahibi belli. Kaliteli kahve sunulan bir mekân, zengin içerikli bir kitapçı, Türkçe’ ye belki de alanında ilk olan eserler kazandıran bir yayınevi olmak yetmezmiş gibi genç sanatçıların eserlerini sergileyebilecekleri bir Cep Sanat Galerisi. Burayı işletmek; hem de sıcacık bir gülümsemeyle, çok tanıdık bir yer hissiyle sunmak; üstelik de Erhan Nailoğlu deyimiyle “ticari bir proje ya da rant yatırımı gözüyle bakmadan” yapmak… Takdire şayan doğrusu.
Daha önce defalarca gitmiştim; bu kez sahibiyle tanışmak için gittim ve tabii ki takipçileriyim. Bundan sonrası için benim planlarım arasında, düzenledikleri bir yazar buluşmasına katılabilmek ya da Cep Sanat Galerisi’nde gerçekleşecek bir etkinliği görebilmek var. Uzak şehirlerden hatta yurt dışından da ziyaretçileri bulunuyor. Eğer siz henüz gitmediyseniz mutlaka gidin derim. Hem sanatla, edebiyatla ruhunuzu doyurursunuz hem de Kuzguncuk gibi nadide bir semti görmüş olursunuz. İçeceğiniz nefis kahve de yanınıza kar…
Adres: Kuzguncuk, İcadiye Caddesi, No:32, 34674 Üsküdar/ İstanbul
İnternet Sitesi: www.nailkitabevi.com
İnstagram: nail_kitabevi
2 Yorum